3 tips om jouw leerlingen gemotiveerd te krijgen - Bright Brain
was successfully added to your cart.

Winkelmand

Leerkracht

3 tips om jouw leerlingen gemotiveerd te krijgen

Door 1 augustus 2019 Geen reacties
Blog 3 tips

Ik stond voor de klas en ik was aan het werk. Hard aan het werk.
De kinderen? Ze waren stil en keken naar mij hoe ik hard mijn best deed.

Herken je het?

Als mij dit gevoel bekruipt, is het tijd om na te denken. 

Waar gaat het mis hier?
Of nee, mis is niet het goede woord.

Hoe kan het beter?

Met minder hard werken en met meer plezier en resultaat?

Hoe kun je kinderen motiveren? Hoe kun je hen actief laten leren? 

Hieronder vind je 3 tips om jouw leerlingen beter gemotiveerd te krijgen (en te houden)

1. Gebruik werkvormen waarbij meerdere zintuigen ingezet worden

Neem mijn voorbeeld. Ik was tijdens die les 15 minuten achter elkaar aan het woord. Achteraf gezien natuurlijk niet slim. Want luisteren en stilzitten is by far de minst effectieve manier om te leren en te onthouden. 

Van alle zintuigen horen, proeven, voelen, ruiken en zien, is zien het meest effectief gebleken om te leren en te onthouden. 10% van wat er gezegd wordt, herinneren we ons 72 uur later nog. Wanneer er een combinatie is gemaakt van woord en beeld dan stijgt ons geheugen en wordt er 72 uur later nog 62% herinnerd. 

2. Zorg voor een beloningsysteem

Heeft de klas goed gewerkt? En dan niet alleen qua resultaten, maar vooral ook het proces ernaar toe? Beloon het gewenste gedrag. Het vereist een andere aanpak om ongewenst gedrag niet te straffen, maar gewenst gedrag te belonen. Nog beter werkt het als je als leerkracht de klas vooraf zelf laat bepalen wat de gewenste beloning zal zijn.

3. Bouw in je les een onderdeel in dat je leerlingen niet verwachten

Nieuwe en onverwachte dingen oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op ons brein. Zorg ervoor dat je in je les er een onderdeel zit  waar je leerlingen van opkijken. Iets dat ze niet verwachten. Het hoeft niet iets groots te zijn. Een simpel voorbeeld is om het telefoonspel te doen, waarbij de kern van de les in 1 zin doorgegeven moet worden door deze te fluisteren in het oor van je buurman/vrouw. Be creative!

Vond je deze tips inspirerend? Misschien kan ik je nog meer inspireren met het online webinar brain-based teaching & learning (want daar komen de tips vandaan). Hieronder vind je de link om direct naar het webinar te gaan.

Webinar: Brain Based Teaching & Learning

X Manon

Geef een reactie