Ben je minder intelligent als je dyslexie hebt?

Deze vraag kwam bij mij naar boven toen ik vandaag lekker in de tuin in het zonnetje zat.

Waarom?

Gisteren had ik een conferentie ‘Allemaal Taal’ van de gemeente Rotterdam.

Ik kwam daar aan de praat met Koos. Koos is taalambassadeur en ervaringsdeskundige. Hij vertelde me dat hij tot 2 jaar terug laaggeletterd was en nauwelijks kon lezen en schrijven. En dat hij, dus 2 jaar geleden, besloot om het roer om te gooien. Hij is allerlei cursussen gaan volgen en het resultaat is dat hij beter kan lezen en schrijven. Maar hij vertelde ook dat hij er nog niet was. En o ja, dat hij ook dyslectisch is.

Op een gegeven moment kregen we het dus over dyslexie en intelligentie. Want wat is intelligentie? Heeft dit te maken met de hoeveelheid hersenen die iemand heeft? Nee, het heeft te maken met de manier waarop de hersenen met elkaar samenwerken.

En hoe kun je dat dan verbeteren?

Oefenen met lezen en schrijven, dat is 1 manier. Maar er zijn ook andere manieren om de banen in je hersenen te openen. En vaak zijn deze andere manieren juist als eerste een ingang om beter te gaan lezen en schrijven.

Koos, je bent van harte welkom om met mij op onderzoek te gaan naar DIE manieren die bij jou passen om beter te kunnen lezen en schrijven.

Geef een reactie