Concentreren kun je leren - 5 tips voor een betere concentratie van jouw kind - Bright Brain
was successfully added to your cart.

Winkelmand

Concentratieproblemen? Ik snap het niet, mijn kind kan urenlang zitten gamen!

Komt deze kreet jou bekend voor?
En ja het klopt, want je hebt concentratie en concentratie. Beter gezegd: vrijwillige concentratie en gedwongen concentratie.

Vrijwillig en gedwongen
En hierin zit een groot verschil: als het gaat om vrijwillige concentratie -gamen, skaten, vissen- dan kan een kind het vaak urenlang volhouden. Gaat het om gedwongen concentratie -huiswerk maken, opletten in de klas- dan is de hoeveelheid tijd waarin een kind geconcentreerd kan werken beperkt en erg afhankelijk van de leeftijd.

Als richtlijn geldt:

  • 6 jaar: 10 minuten
  • 10 jaar: 20 minuten
  • 13 jaar en ouder: 30 minuten

Goed nieuws en slecht nieuws
Eerst maar het slechte nieuws: ongeacht de leeftijd is het voor het ene kind makkelijker om langere tijd zijn aandacht op één ding te richten dan voor het andere kind. De oorzaak hiervoor is erfelijk bepaald.
Het goede en meest recente nieuws is dat concentratie verbeterd kan worden! Je kunt jouw kind dus helpen zijn concentratie te verbeteren.

We ontmoeten kinderen in het autistisch spectrum of met leerproblemen als ADHD. Met hen worden specifieke oefeningen gedaan waarmee het brein gestimuleerd en veranderd wordt. Hiermee is enorme winst te behalen.

The brain’s way of healing, Norman Doidge

 

5 Tips om jouw kind te helpen met concentratie

5-concentratietips-voor-jouw-kind1. Het lijkt een open deur, maar deze tip is de basis tot succes

Zorg ervoor dat jouw kind voldoende slaap krijgt. De meeste kinderen en tieners kunnen zich het best concentreren als ze 9 uur slaap hebben gehad. Beperk de inname van suikers en zorg voor voldoende proteïne als (mager) vlees, amandelen en eieren. Dit zorgt ervoor dat het dopamine gehalte wordt gestimuleerd, wat concentratie makkelijker maakt. Regelmatige pauzes met fysieke activiteit hebben een soortgelijk effect.

2. Verzin activiteiten waarbij je een volgorde moet aanhouden en waarbij je dingen moet organiseren

Echt waar, de link tussen volgorde en concentratie is een belangrijke!
Recepten uitproberen, tafeldekken, dingen op alfabetische volgorde leggen zijn fantastische activiteiten voor kinderen met concentratieproblemen. Ook bordspellen en kaartspellen zijn goed om de focus op taken te trainen.

3. Maak gebruik van kruiswoordpuzzels en legpuzzels

Het lijkt simpel, maar dit zijn prachtige oefeningen voor kinderen met concentratieproblemen. Kruiswoordpuzzels verbeteren concentratie op woorden, en tegelijkertijd het op goede volgorde schrijven van deze woorden (en natuurlijk kan dit ook op de telefoon of op de computer, denk maar aan Wordfeud). Legpuzzels zijn prachtig voor een jonger kind, dat hierbij gedwongen wordt zich te focussen op dat wat “fout” is in het beeld en waar de moeilijke puzzelstukjes te vinden zijn.

4. Doe regelmatig ontspannings- en positieve visualisatieoefeningen met je kind

Ga samen eens een paar keer diep ademhalen, en denk aan iets waar je een succeservaring mee hebt opgedaan (misschien kan jouw kind wel heel goed Lego bouwen). Dit helpt het brein om vaardigheden te verbeteren of om nieuwe vaardigheden aan te leren.
Onderzoek heeft uitgewezen dat iemand die zich bijvoorbeeld in gedachten voorstelt dat hij goed bezig is zijn golfslag te oefenen, dat het brein dit daadwerkelijk opslaat als echte golfoefeningen en dat dit zijn golfslag op het veld verbetert. Dus kinderen met een concentratieprobleem kunnen zich bijvoorbeeld voorstellen dat ze in de klas aan het opletten zijn, en dit kan dan hun gedrag in de klas verbeteren.

5. Als laatste een leuk spelletje: The Coin Game

Ouders vinden dit spel leuk omdat het het geheugen- en volgordespel is, en kinderen genieten ervan omdat het snel is en omdat het gewoon een leuk spel is. Je hebt nodig: een stapeltje verschillende munten (bijv. 1 euromunten, 2 euromunten, 20 eurocent munten etc.), een kartonnetje, en een stopwatch. Kies vijf munten van de stapel (zeg 2 munten van 1 euro en 3 munten van 20 eurocent) en leg ze op een rij in een bepaalde volgorde. Zeg dan tegen je kind:”kijk goed naar de munten die op tafel liggen.” Bedek dan de munten met het kartonnetje. Start de stopwatch en vraag het kind om met de munten uit de stapel dezelfde rij met dezelfde volgorde te maken.Als ze klaar zijn, schrijf je de tijd op en kijken jullie of het goed was. Als het niet goed was, ga je door doordat ze het wel goed hebben. Natuurlijk kun je het spel altijd moeilijker maken door er meer (verschillende) munten aan toe te voegen. Als je het spel vaker speelt, zul je merken dat de concentratie van jouw kind verbetert, wat een mooie stimulans is voor zowel jouw kind als jijzelf.

De sleutel tot succes bij deze oefeningen is om ze in te zetten als een leuk spel, waar zowel ouder als kind van genieten!

*Sommige onderdelen van deze tips zijn overgenomen uit The Total Focus Program van Dr. Robert Myers, kinderpsycholoog

Geef een reactie