was successfully added to your cart.

Winkelmand

BlogLeerkracht

De 4 meest krachtige woorden die je kunt gebruiken om positief je schooljaar te doorlopen

Door 22 oktober 2019 Geen reacties

Dit schooljaar ga ik het anders doen. Ik ga goed voor mezelf zorgen.  Voldoende rust nemen, sporten, ‘s avonds na acht uur geen werk meer voorbereiden…

 

De praktijk wijst altijd anders uit. Het is de aard van het beestje denk ik, om voor de volle 100% ervoor te gaan.

 

Het is heel fijn, zo’n gemotiveerde leerkracht, maar of het slim is… Een burn-out ligt op deze manier snel op de loer.

**************************************************************************

Het is inmiddels herfstvakantie (geweest). Tijd om even terug te blikken. Hoe staat het ervoor? Ben je al moe? Of heb je goed voor jezelf gezorgd, en kun je lekker door?

 

Een tijdje terug schreef ik een blog met 4 strategieën hoe je gezond het schooljaar door kunt komen, door goed voor jezelf te zorgen. Je vindt de blog hier terug.(21 % van de onderwijsmedewerkers heeft te maken met een burn-out)

 

Toch is er binnen deze vier strategieën een grote gemene deler die ervoor zorgt dat je je schooljaar goed doorkomt. Het kernwoord is EMOTIES.

 

Emotions are not part of the brain, they RUN the brain

(brain-based teaching & learning)

 

Er zijn 6 basisemoties. Hier wordt ieder mens mee geboren.

 

Angst

Boosheid

Verdriet

Blij

Walging

Verrassing

 

Elk gevoel dat we ervaren is terug te voeren op deze zes emoties. Wat opvalt is dat vier van de zes emoties negatief zijn. Wat betekent dit?

De mens is diep geprogrammeerd om negatieve emoties,  pijn te vermijden. Helaas, dit is onvermijdelijk. 

 

Toen ik een tijdje terug een woordenwisseling had met de buurman, was mijn eerste reactie: “Het ligt aan de buurman”. Mijn tweede reactie was: “Hij bekijkt het maar”. Mijn derde reactie was, nadat ik een uur lang gewandeld had, “De waarheid ligt altijd in het midden (helaas). Laat ik nog maar eens met hem gaan praten en een oplossing zoeken waar we samen achter staan”.

 

Negatieve emoties hebben een grote impact op je gezondheid.

Negatieve emoties hebben de neiging om steeds weer de kop op te steken. Niet handig, want deze emoties hebben een grote impact op je gezondheid.

 

Hoe kun je nu toch dealen met deze negatieve emoties?

 

1.Sta stil bij de emotie. Op het moment dat je een negatieve emotie ervaart, sta er dan even bij stil. Welke emotie is het? Waar voel je het? Wat doet het met je? Praat erover, schrijf erover. Probeer het zo concreet mogelijk te benoemen.

2.Accepteer de emotie. Hij is er nu eenmaal. Dit maakt de emotie al wat zachter.

3.Laat de emotie los. Jij bent niet de emotie. Wat houd je zo angstvallig vast? 

4.Kalmeer.  Lastig? Het hoeft niet zo lastig te zijn. Kijk naar mijn voorbeeld. Ik ging een uur wandelen, dat hielp mij. Concentreer je op je ademhaling. Trek een sprintje. Wees even lief voor jezelf. Dat helpt.

 

 

Dus als je de volgende keer boos, verdrietig of bang bent, of je hebt ergens een afschuw van, denk dan even terug aan deze tekst. Het  helpt je het jaar positief door te komen.

 

Ps. Dit geldt niet alleen voor leerkrachten, maar ook voor je leerlingen. Bij brain-based onderwijs zijn alle lessen erop gericht om negatieve emoties om te zetten in positieve. Want: emotions are not part of the brain, they RUN the brain.

Wil je meer weten over brain-based teaching & learning? Hier kun je gratis het webinar aanvragen. 

 

Ken je leerkrachten die blij zullen worden van deze manier van lesgeven? Deel dit bericht dan met hen. 

 

Geef een reactie