Dyslexie | 5 kenmerken hoe je het kunt herkennen - Bright Brain
was successfully added to your cart.

Winkelmand

BlogDyslexie

Dyslexie | 5 kenmerken hoe je het kunt herkennen

Door 1 november 2018 Geen reacties
Kenmerken dyslexie

Denk je dat jouw kind misschien dyslexie heeft? Er zijn 5 kenmerken die erop kunnen wijzen dat jouw kind mogelijk dyslexie heeft, hier komen ze

5 kenmerken van dyslexie 

1. Voortdurend andere fouten maken met lezen 

De ene keer lukt het lezen heel goed, de andere keer lukt het helemaal niet. Dit geldt ook voor spelling.
Als ouder, en ook als leerkracht, word je er soms radeloos van: “Dit heb je gisteren geleerd en toen ging het goed. Hoe komt het dat het vandaag nu helemaal fout gaat?”

Het is hier geen kwestie van niet willen, of erger nog, gebrek aan intelligentie. Het is een van de 5 kenmerken die kunnen duiden op dyslexie.

2. Moeite hebben met het horen en maken van rijmen 

Kinderen met dyslexie kunnen van jongs af aan moeite hebben met rijmen. Ze hebben geen interesse in rijmpjes, of ze geven een geheel eigen interpretatie geven aan een rijmpje.
Hier kun je al heel jong op letten. De boekjes van Nijntje zijn bijvoorbeeld op rijm geschreven.  Als je kind al wat ouder is en moeite heeft met de spellingregels kun je erop letten of de zogenaamde ezelsbruggetjes die jouw kind op school leert, wel aanslaan bij jouw kind.

Een voorbeeld van zo’n spellingregel is: “Is de klank lang, dan staat er eentje op de gang. Is de klank kort, dan liggen er twee op m’n bord.

3. Moeilijk op het juiste woord kunnen komen 

“Uhhh… je weet wel, dinges….”
Herkenbaar?
Vaak heeft een kind met dyslexie het beeld van wat hij of zij wil zeggen, haarscherp in het hoofd. Het is echter lastig om dit te vertalen naar het exacte woord.

4. Schrijven en spelling blijft moeilijk 

Ondanks het vele oefenen is de vooruitgang maar zeer beperkt. Klanken horen en ze dan vervolgens al spellend in de juiste volgorde te zetten is zeer vermoeiend. De theorie hierachter is dat bij dyslectici het verband tussen klank en woordbeeld niet goed is opgeslagen in het brein.

5. Reproduceren is lastig 

Simpelweg dingen uit het hoofd leren is moeilijk. Een van de meest voorkomende problemen is het uit het hoofd leren van de tafels. (Ja echt!)

Tot slot is het goed om nogmaals te benadrukken dat er bij ieder kind verschillende tekenen zijn die kunnen wijzen op dyslexie. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips!

 

Door welk kenmerk ontdekte jij dat jouw kind last heeft van dyslexie?

 

Ps. Kan ik jou en jouw kind nog ergens mee helpen?

Bijvoorbeeld met mijn:

Gratis minitraining leuker leren spelling. In 8 lessen krijgt jouw kind inzicht op welke manieren je spelling kunt leren. De ervaring is dat hier zeer verrassende inzichten uit voortkomen! 
Je kunt hem hier aanvragen: gratis minitraining


Complete training leuker leren spelling
Ben je voor jouw kind op zoek naar een complete nieuwe manier van spelling leren? Kijk dan hier voor de mogelijkheden of vraag een 1-op-1 brainstormsessie aan.

Geef een reactie