Dyslexie | Geen probleem maar een gave? - Bright Brain
was successfully added to your cart.

Winkelmand

BlogNieuws

Dyslexie | Geen probleem maar een gave?

Door 31 januari 2019 2 reacties
Dyslexie een gave

Als je denkt aan dyslexie denk je aan risicofactoren. Aan het kind dat moeilijkheden heeft op school vanwege de dyslexie.

Dit is niet zo vreemd, want op het moment dat het leesproces niet vlot op gang komt in groep 3, komt dyslexie bijna altijd ter sprake. Het wordt genoemd als een probleem waar hulp bij nodig is.

Als ouder ga je hier in mee. Natuurlijk, want je wilt dat jouw kind zo optimaal mogelijk gaat leren lezen en schrijven. Je wilt immers het beste voor jouw kind. Maar wat nou als we er eens anders naar kijken: stel nou dat dyslexie een gave is?

Dyslexie een gave? 

Er gaan steeds meer alternatieve stemmen op dat dyslexie een gave is. Een gave, vanwege de bijzondere talenten en kwaliteiten die kinderen met dyslexie hebben. Kinderen met dyslexie zijn anders “gewired”. Hun brein werkt op een andere manier dan die van kinderen zonder dyslexie.

Kwaliteiten van dyslexie 

Talenten en kwaliteiten die van toepassing kunnen zijn op kinderen met dyslexie:

  • Het op een bijna eenvoudige manier op kunnen lossen van complexe vraagstukken.
  • Ze hebben een intuïtief muzikaal gehoor.
  • Met (team)sport op de een of andere manier strategisch altijd op de juiste plek staan.
  • Bijzonder boeiend kunnen vertellen.
  • Soms enorm sociaal zijn (en soms ook helemaal niet).

Persoonlijk sluit ik me aan bij de alternatieve stroming dat dyslexie een gave is. Ik zie dat kinderen met dyslexie bijzondere gaven hebben. Het zijn bijzondere kinderen met bijzondere talenten die de samenleving in de toekomst hard nodig zal hebben.

Echter, dit neemt niet weg dat kinderen met dyslexie moeite hebben en zullen houden met (in ieder geval) spelling. Kinderen met dyslexie zullen altijd meer moeten blijven oefenen om het woordbeeld van de woorden te automatiseren.

Zintuiglijk leren 

Gelukkig is het mogelijk om de kwaliteiten van dyslectische kinderen in te zetten om spelling op een makkelijkere, leukere en meer effectieve manier te oefenen. Woorden oefenen door middel van het inzetten van alle zintuigen, oftewel zintuiglijk leren: ZIEN, HOREN, VOELEN, RUIKEN, PROEVEN.

Zet alle zintuigen in en maak van de oefening een unieke ervaring. Overdrijf. Maak plezier. Doe het buiten. Doe het binnen.

Probeer het maar eens. En wees creatief. Vraag het anders aan jouw kind. Hij of zij is een meester in het bedenken van creatieve oplossingen 🙂

Laat je me weten welke creatieve werkvormen jullie hebben bedacht?

Mocht je er nog een paar nodig hebben… let me know.

Ik brainstorm heel graag met je mee! info@brightbrain.nl

Groetjes Manon

 

Doe met met het gesprek 2 reacties

Geef een reactie