Dyslexie | Werken met leer kaartjes - Bright Brain
was successfully added to your cart.

Winkelmand

BlogDyslexieTips

Dyslexie | Werken met leer kaartjes

Door 6 december 2018 Geen reacties
Leer kaartjes

Afgelopen week kreeg ik aan het einde van een les zo’n mooie feedback dat ik deze graag met jullie wil delen. Voor wie het nog niet weet: ik woon op Bonaire waar ik studievaardigheden geef aan brugklassers. Ik leer hen onder andere welke verschillende werkvormen er zijn en op welke manier je die het beste kunt inzetten om leuker en succesvoller te kunnen leren. De tip die ik de brugklassers die dag meegaf, ging over het gebruiken van gekleurde leer kaartjes.

Leer kaartjes 

Hoe je leer kaartjes het beste kunt inzetten? Laten we als voorbeeld het leren van spelling nemen, categorie ei/ij:

  • Je pakt voor categorie ei de oranje kaartjes.
  • Je pakt voor categorie ij de blauwe kaartjes.
  • Eventueel pak je voor de categorie heel moeilijke woordjes (bijv. hyacint) nog weer een ander kleurtje.
  • Je schrijft maximaal 7 woorden op 1 kaartje. Hiermee help je je brein enorm om makkelijker en sneller de woorden te onthouden.

So far so good. De kinderen waren braaf op hun leer kaartjes aan het schrijven 🙂

Tot ik er aan toevoegde: “Als je het woord moeilijk BLIJFT vinden, kun je er een tekening, een symbool, een extra groot lettertype, glitters etc. aan toevoegen.”

De kinderen keken me ongelovig aan en zeiden: “Dat doen we niet hoor”.

Leren = serieus 

Waarom wilden de leerlingen dat niet doen? Leren wordt geassocieerd met serieus zijn, leren is een ernstige aangelegenheid. Het maken van “gekke” dingen, hoort niet bij leren.

En laat het tegenovergestelde nou waar zijn! Het brein is juist hartstikke dol op “gekke” en unieke werkvormen. Hiermee onthoud je beter en sneller dat wat je moet leren. En, laten we eerlijk zijn, het is ook nog eens veel leuker!

Het kwam gelukkig goed, met deze leerlingen. Aan het einde van de les riep 1 leerling uit: “Maar dit kan ik dus met alle vakken doen! Het is bijna leuk!”

Kijk, daar word ik nu blij van 🙂

 

Wil je meer weten?

Ik brainstorm graag met je mee over mogelijkheden voor jouw kind. Vind ik hartstikke leuk! info@brightbrain.nl

Geef een reactie