was successfully added to your cart.

Winkelmand

Op de foto zie je mijn eigen zoon, gebogen over zijn klei alfabet.

Inmiddels is hij 16 jaar oud en doet hij het prima op school. Hij is goed in de talen, maar ook in de exacte vakken. Je denkt nu misschien: “hmm, geen problemen dus.”

Maar toch… mijn zoon gaf aan dat hij soms op de ene manier leerde en soms op de andere manier. Er is dus niet slechts 1 manier waarop je kunt leren!

Vanaf dat moment ben ik mij gaan verdiepen in verschillende leerstijlen. Wat voor verschillende leerstijlen zijn er? Wat betekent het voor jouw kind als het een bepaalde leerstijl heeft?

In dit artikel deel ik met je wat mijn bevindingen zijn. Mijn artikel is gebaseerd op het leerstijlenmodel van Dunn and Dunn.
Als je kind 4 jaar wordt gaat het naar de basisschool. Vaak gaat het in de kleuterklassen nog goed. Je kind vindt het leuk op school en behaalt ook goede resultaten. Maar dan gaat het naar groep 3 en daar begint dan de ellende…

Nu is het zo dat in de kleuterklassen voornamelijk uitgegaan wordt van het spelende kind, dat ontdekt hoe de wereld in elkaar zit. Ontdekken doet het door te voelen, te kijken, te luisteren en door te bewegen. Het totaalplaatje dus.

Als je kind naar groep 3 gaat verandert er nogal wat in het lessysteem. Je kind moet stilzitten en vooral luisteren. Er wordt heus nog wel wat op het bord geschreven of getekend, maar het kind moet vooral luisteren naar de juf of de meester.

Hier komen we bij de eerste leerstijl: het auditieve leren. Kinderen die in het huidige leersysteem goed functioneren kunnen goed luisteren of goed lezen, of allebei.
De andere 3 leerstijlen zijn:

  • Visueel leren – door het zien van plaatjes en het zien van tekst
  • tactiel leren – door te voelen met handen en voeten
  • kinesthetisch leren – door te bewegen

Onderzoek wijst uit dat kinderen die slecht presteren op school, vaak visueel, tactiel, kinesthetisch of als een combinatie hiervan, leren.

Wat betekent het nu als jouw kind een andere leerstijl heeft? Of eigenlijk: een andere leerstijl dan op school gegeven wordt? In mijn volgende artikel vertel ik hier meer over.

Geef een reactie