was successfully added to your cart.

Winkelmand

Blog

Hoe ik in mijn les de growth mindset in de praktijk breng

Door 11 februari 2020 Geen reacties

Ik heb je vast al eens verteld over het groepje brugklassers van vorig jaar. Het was een groepje van voornamelijk jongens in de leeftijd van 11, 12 en 13 jaar.  Dit groepje was  totaal niet gemotiveerd om ook maar iets van mij aan te nemen.

Vier weken heb ik besteed aan het bouwen aan een relatie met hen. In die weken werd het mij duidelijk dat dit groepje eigenlijk al de hoop had opgegeven om voldoendes te halen. Vooral Nederlands was een probleem.

Ik: ‘Let’s talk about it.’ (Ze spreken liever Engels dan Nederlands:))

We haalden het boek erbij. Leerling: “Dit moeten we allemaal kennen, juf. “En dat lukt nooit.”

“Hmm”, zei ik. “Ik geloof in jullie. En ik zie dat jullie je best doen.Maar laten we het boek eens doornemen. Hoeveel hoofdstukken zijn er, hoe lang doe je over het leren van 1 hoofdstuk, hoeveel tijd heb je in de week om te besteden aan Nederlands?”

Al deze informatie verzamelden we en zetten de leerlingen uiteindelijk om in een planning. 

Ik: “Wat denken jullie, zou het nu wel lukken?” 

Ze waren nog niet overtuigd. Want de lesstof was echt erg moeilijk. 

Ik: “Oke, denk je dat het wel zou lukken als je een leerkracht hebt die je alles uitlegt wat je nog wilt weten?” 

We maakten een deal.

De komende weken gingen de jongens in mijn les aan de slag met Nederlands. Ze maakten samenvattingen en bij moeilijkheden konden ze bij mij terecht. 

Na vier weken zeiden de jongens dat ze het wel zelf konden. Want 1 hoofdstuk per week, dat was echt wel te doen.

De growth mindset is  een van de 12 kernprincipes van brain-based teaching & learning. De principes zijn echter allemaal met elkaar verbonden, net zoals  in de verschillende hersengebieden van het brein

Wil je meer weten over de 12 kernprincipes? Op 29 maart geef ik in Utrecht een eenmalige theaterlezing hierover. Door middel van een persoonlijk verhaal neem ik je mee in de wereld van brain-based teaching & learning. Je kunt hier direct een ticket boeken.

 

 

Geef een reactie