Over leerstijlen en school - Bright Brain
was successfully added to your cart.

Winkelmand

Iedere persoon heeft een voorkeurstijl waarbij hij of zij het beste leert. Als we gebruik maken van onze voorkeurs leerstijl zorgt dit ervoor dat wij in staat zijn om:

  • ons te concentreren
  • nieuwe en moeilijke informatie in ons kunnen opnemen
  • om gefocust te blijven
  • nieuwe informatie en ideeen te begrijpen en te onthouden

Je zou dus denken: op school kijken ze heel goed naar welke voorkeursstijl elk kind heeft om te leren.

Niets is minder waar.

Het onderwijs in Nederland is de afgelopen honderd jaar nauwelijks veranderd.
In het huidige onderwijs wordt instructie voornamelijk auditief gegeven. Kinderen moeten vooral luisteren naar de leerkracht en hieruit hun informatie halen.
De kinderen die deze leerstijl hebben, halen in het algemeen goede cijfers op school. Kinderen die moeite hebben met leren, hebben voornamelijk een visuele, een tactiele en/of een kinesthetische leerstijl.
Uit onderzoek is gebleken dat slechts 10 tot 12% van de kinderen auditief is ingesteld. Kinderen met een leerachterstand zijn meestal ingesteld op de volgende leerstijlen:

  1. Visueel leren (door het zien van tekst of plaatjes)
  2. Auditief leren (door te luisteren)
  3. Tactiel leren(tasten, voelen met handen en voeten)
  4. Kinesthetisch leren (door bewegen, gebruik van het hele lichaam)

Voor diegenen die nu in verwarring raken en denken: “Dit is toch beelddenken?”

Ja, klopt, in grote lijnen althans. Het beelddenken komt in grote mate overeen met de leerstijlen visueel, tactiel en kinesthetisch. Ik heb er echter voor gekozen om de verschillende leerstijlen afzonderlijk te benoemen, omdat er ook kinderen zijn die 1 hele duidelijke voorkeursstijl hebben. En dus om zoveel mogelijk recht te doen aan ieder individueel kind.
Mijn missie is om het onderwijs in te laten zien dat al die kinderen met een andere leerstijl (dus zo’n 88%!) dus ook op een andere manier les moeten krijgen! Want: als onze kinderen hun kwaliteiten kunnen/mogen inzetten om te leren, leren we efficienter, productiever en succesvoller. De kans dat ze hierdoor hun beste werk laten zien is dan ook veel groter!

Ps. En tot die tijd ben ik om deze kinderen te begeleiden 🙂

Geef een reactie