Pubers en huiswerk plannen: een goede combinatie? - Bright Brain
was successfully added to your cart.

Winkelmand

Het klinkt simpel, huiswerk plannen en aan het werk gaan. Maar voor de meeste scholieren is het een enorme opgave. Hoe doe je dat, met een puberbrein en al die prikkels?

Maar is het nu écht zo moeilijk om je aan je planning te houden? Dat is een vraag die veel ouders aan hun kind stellen. En het antwoord is: ja, plannen is inderdaad moeilijk voor een puber. Dit heeft voornamelijk te maken met de fase van hersenontwikkeling waar een puber in zit.
Verschillende hersengebieden ontwikkelen zich op verschillende manieren en tijdstippen. De hersenen zijn in een bepaalde periode het beste toegerust om een bepaalde vaardigheid te leren. Dit wordt ook wel de “gevoelige periode” genoemd. Volgens Eveline Crone, ontwikkelingspsycholoog en schrijver van het boek “Het puberende brein”, heeft het niet zoveel zin om vaardigheden aan te leren als de hersenen daar nog niet klaar voor zijn.
Een korte theoretische uitleg: In de vroege (10-15 jaar) en late (16-22 jaar) puberteit vinden de grootste veranderingen in de hersenen plaats. Dat gebeurt vooral in de voorste hersendelen, de zogeheten prefrontale cortex. In dit gebied bevinden zich de plannings- en controlefuncties. Pas in de late puberteit worden deze plannings- en controlefuncties rijp. Deze rijping kan nog doorgaan tot iemands 22ste jaar. Het is daarom begrijpelijk dat een 14-jarige moeite heeft met langetermijnplanning. De hersenen zijn hier gewoon nog niet toe uitgerust.

Conclusie: Pubers kunnen een extra steuntje in de rug goed gebruiken.

Hieronder 5 tips die jouw kind helpen om beter te kunnen plannen.

 

5-tip

1. Een goede agenda: de start voor een goede planning

Weliswaar gebruikt tegenwoordig  bijna iedere middelbare school Magister om huiswerk in op te schrijven, maar dit systeem maakt het plannen er niet makkelijker op. Het nadeel: je kunt er nauwelijks een week mee vooruit kijken. Daarnaast komt het vaak voor dat niet iedere docent alles in Magister zet.

Wat betreft de agenda: zoek er eentje uit die voldoende ruimte biedt om al het huiswerk in te schrijven. Neem in ieder geval een agenda waarbij alle dagen van de week in een oogopslag te zien zijn, die niet elke dag op een aparte bladzijde.Een goed voorbeeld is de Citruspers-agenda. Deze heeft extra kolommen, waarin dagelijks en voor de lange termijn per vak aangegeven kan worden wat de deadline is.

2. Bekijk oude planningen en kijk wat er eventueel mis ging

Stel bij als iets meer tijd blijkt te kosten dan gedacht.

3. Maak gebruik van mindmaps om samenvattingen te maken

Hierdoor leer je makkelijker en sneller de leerstof, doordat de rechterhersenhelft ingezet wordt om te leren.

4. Gebruik een proefwerk/tentamenplanner

Hierin kun je per toets/tentamen aangeven hoeveel tijd je nodig hebt om het voor te bereiden waardoor je het op tijd kunt inplannen. Een handige planner is te vinden op www.time2control.nl/handig.html

5. Maak je huiswerkschema visueel en met kleur

Per week/dag invullen wat je voor een toets- of tentamenweek moet doen, dus wat je in de Proefwerk/tentamenplanner hebt ingevuld verwerk je in dit schema, per vak een eigen kleur geeft duidelijk overzicht. Een goed huiswerkschema is te vinden op deze pagina van time2control.nl.

Bronnen: Trouw, 27 augustus 2016
www.time2control.nl

Geef een reactie