was successfully added to your cart.

Winkelmand

handvatten

Wat vinden je leerlingen van school? Doe een onderzoek!

Door 2 december 2019 Geen reacties
handvat 2

Stel een klein onderzoek in wat je leerlingen van school vinden, wat ze van zichzelf vinden, welke lessen ze leuk vinden en welke lessen ze helemaal niet leuk vinden. Dit geeft je mega veel informatie over jouw leerling. 

Sommige leerlingen zullen het heel leuk vinden om hierover te schrijven, andere leerlingen vinden het misschien heel lastig. Toch is het belangrijk om de mening van iedere leerling te weten. 

Stappenplan:

Stap 1. Deel kaartjes uit waarop de kinderen hun mening mogen geven over school in het algemeen en over bepaalde vakken in het bijzonder. Geef aan dat de kaartjes anoniem ingevuld mogen worden.

Tip:Om toch een indruk te krijgen wie wat heeft geschreven, kun je tijdens het ophalen een volgorde aanhouden.

Stap 2. Je schrijft de volgende vragen op het bord als hulpmiddel

-Wat vind je het leukst op school?

-Wat vind je het stomst op school?

-Welk vak vind je het leukst?

-Welk vak vind je het stomst?

-Houd je van lezen? Waarom wel of waarom niet?

Stap 3. is optioneel: je kunt vervolgens een paar antwoorden voorlezen. Kies antwoorden die een reactie zullen uitlokken van je leerlingen. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind schrijven heel stom omdat ik altijd tijd tekort kom.’ Of ‘Ik vind een opstel schrijven heel stom, omdat ik nooit weet waarover ik moet schrijven.De reacties die deze antwoorden zullen uitlokken, geven je een goed inzicht waar je in een volgende les aandacht aan moet besteden en waar je hen mee kunt helpen.

Stap 4. Bedank je leerlingen voor hun medewerking.

Stap 5. Lees thuis zorgvuldig de kaartjes door. Let op spelling, woordenschat, handschrift en inhoud. Let op vaak terugkomende antwoorden. Deze geven aan dat hier aandacht aan moet worden besteed.  Maak een speciale aantekening van informatie die je verrast.

Op deze manier krijg je een schat aan informatie over je leerlingen en kun je gericht bouwen aan een goede relatie met jouw leerlingen.

Het opbouwen van een goede relatie met je leerlingen is een van de pijlers van brain-based teaching & learning. Het valt onder kernprincipe 12. Waar het in kernprincipe 1 gaat over talenten en kwaliteiten van de leerling, gaat het er in dit kernprincipe om dat je weet hoe je leerling zich voelt binnen het schoolklimaat.

Geef een reactie